Kundservice Snabb leverans For företag och privat

Asbestarbete: hur du skyddar dig mot asbest

Vägledning och beskrivning för att genomföra asbestsanering

Varför är asbest farligt?

Vid arbete med asbest och asbesthaltiga material bildas asbestdamm som innehåller fibrer formade som fina nålar. Vid de inställda gränsvärdena kan dammet inte ses med blotta ögat. På grund av asbestens struktur kan fibrerna ständigt klyvas på längden genom fysisk påverkan och därigenom bli tunnare och tunnare. Om du andas in dessa små asbestpartiklar kan de tränga in i lungornas finaste grenar. När de väl hamnar här blir kroppen aldrig av med dem igen. Här kommer de att sitta och irritera vävnaden, så att det bildas ärrvävnad. Detta minskar lungfunktionen över tid och medför risk för att utveckla asbestos och olika former av lung- och magcancer. Asbest- och tobaksrökning kan förstärka varandras skadeverkningar och därmed öka risken för lungcancer.

Asbest

Skärpning av gränsvärdet för asbest 2022

Från 1 januari 2022 gäller ett nytt gränsvärde för asbest på danska arbetsplatser. Gränsvärdet för asbest var tidigare 0,1 fiber/cm3. Efter årsskiftet '22 sjunker den till 0,003 fibrer/cm³.

Hittills har gränsvärdet i Danmark varit detsamma som i EU, men från 2022 kommer det att vara betydligt lägre än resten av EU.

Du kan läsa mer om reglerna i "Deklaration om gränsvärden för ämnen och material (kemiska agens) i arbetsmiljön" på www.retsinformation.dk

Var finns asbest?

Asbest består av tusentals små enskilda fibrer som kan spinnas till trådar, vävas ihop eller krossas. Eftersom asbest inte kan brinna och tål temperaturer upp till 900 C lämpar den sig för armering, isolering och brandskydd och har därför använts i många år i en lång rad byggmaterial.

Asbest kommer typiskt att finnas i beklädnadspaneler för väggar, tak och tak, i golvbeläggningar och i specialprodukter som eternitkanaler, tätningsmedel, kakellim och putsmaterial. 1972 förbjöds användningen av asbest för isolering av tekniska installationer; men tidigare har den använts i stor utsträckning.

Det gäller isolering av rör, behållare, pannor, ventilationskanaler, packningar i panndörrar och flänsförband etc. Isoleringen görs ofta med kiselgur (en typ av lera blandad med asbest), men isolering med nästan ren asbest kan också förekomma, t.ex. i form av vita asbestskivor. Asbesthaltiga tak-, fasad- och takskivor användes fram till slutet av 80-talet.

Asbest

Asbest skal registreres

I det norska arbetstilsynets föreskrift nr. 993 av 1 dec. 1986, enligt lag, är byggare, ägare eller användare skyldiga att registrera alla asbestförekomster inuti byggnader, fartyg m.m.

Registreringen gäller inte för exteriört asbestmaterial och för "icke-kommersiellt" byggande, varför du som arbetsgivare inte kan utgå från att det finns uppgifter om all asbest i byggnaden.

Om det finns minsta misstanke om att det finns asbest i material eller i en byggnad ska asbestbestämmelserna följas!

Asbest

Säkerhetsutrustning för asbestsanering

Här kan du se en grafisk översikt över rekommenderad säkerhetsutrustning vid arbete med asbest



Säkerhetsutrustning för arbete med asbest

Mycket dammigt asbestarbete inomhus

Vid mycket dammiga rivningsarbeten ska alltid andningsskydd med friskluftstillförsel och ansluten till kompressor användas.

Det måste finnas max. arbeta 4 timmar per dag med friskluftsmask, och lämpliga vilopauser tas.

Särskilda dräkter och skor används under hela saneringen. Återanvändbara dräkter tvättas med en frekvens beroende på arbetets karaktär. Engångsdräkter kasseras efter användning och deponeras som asbesthaltigt avfall.

Begagnade engångsdräkter ska vara godkända för asbestsanering.

Asbest

Mindre dammigt asbestarbete inomhus

För mindre dammigt arbete, som t.ex rengöring kan en helmask användas som tillförs luft från ett batteridrivet turboaggregat.

Masken levereras med P3-filter. Det måste finnas max. arbeta 6 timmar per dag, avbruten av lämpliga vilopauser.

Användningen av filtrerande andningsskydd måste begränsas till 3 timmar, såvida inte ett filtrerande andningsskydd med turboenhet används.

Särskilda dräkter och skor används under hela saneringen.

Asbest inuti

Inomhusreparationer - asbestkapslingar

För mycket lite dammgenererande arbete, t.ex. invändiga reparationer, använd en halvmask försedd med P3-filter och en godkänd engångsdräkt.

Asbestsanering

Utomhusrivning av asbest

För mycket lite dammalstrande yttre arbeten kan demontering/rivning, halvmaskmonterat P3-filter och godkänd engångsdräkt användas.

Vid mycket dammiga yttre arbeten måste strängare försiktighetsåtgärder iakttas.

Säkerhetsutrustning (dräkter, masker, maskiner etc.) får inte avlägsnas från saneringsområdet och låsen utan att vara noggrant rengjord eller packad i lufttäta plastpåsar.

exteriör asbest
asbest sanitering
exteriör asbest
asbestskydd
asbest collage

Rättigheter till bilder och utdrag går till Dansk Asbestförenings vägledning för asbestarbete och sanering.

Publiceringsdatum: 12-05-23

Andra populära artiklar

Dela detta inlägg

Säkerhet för alla

Håll dig säkert uppdaterad med de senaste nyheterna och kunskapen inom PPE och arbetsmiljö